Een duale studie

Duaal studeren is werken en leren tegelijk. In Nederland ga je 1 of 2 dagen per week studeren en 3 of 4 dagen per week naar je werk. In Duitsland gaat dit anders. Je gaat enkele aaneengesloten weken studeren en vervolgens een aaneengesloten periode werken.

Door een samenwerking tussen Duitse en Nederlandse bedrijven en opleidingsinstituten wordt het mogelijk om hierin te combineren. Studeren kan in beide landen, dit geldt ook voor werken. Het land waar je studeert hoeft natuurlijk niet het land te zijn waar je ook werkt of andersom.

Je keuze kan worden bepaald door het model van duaal studeren. Wat past het beste bij jou? Ook de wens om eens over de grens te kijken kan bepalend zijn voor je keuze. Of een specifiek bedrijf waarbinnen je graag jouw duale studie wilt gaan volgen kan de doorslag geven.

Een duale studie combineert een wetenschappelijk verantwoorde studie met de praktijk. Bovendien kan parallel aan de studie een commerciële of technische beroepsopleiding worden voltooid.

Duaal studeren in Duitsland

In Lingen is het instituut voor duale studies gevestigd. Dit Instituut is onderdeel van de Hogeschool Osnabrück. Het instituut biedt op dit moment negen duale studies aan en werkt samen met ruim 500 bedrijven in Duitsland.

Het praktijk geïntegreerde bachelor programma bestaat per semester uit een tien weken durende theoretische fase aan het Instituut voor Dual Study Programs en een reguliere 12 tot 14 weken durende operationele fase in het bedrijf.

De duale opleiding begint op 1 augustus van elk jaar en duurt in totaal zes semesters (of acht semesters in de cursus verpleegkunde). Het is verdeeld in de basis en geavanceerde studies. Binnen de vier- semester basisopleiding, worden de studenten de basisvaardigheden in hun respectievelijke vakgebied onderwezen. Het biedt inzicht in alle toepassingsmogelijkheden na het afstuderen en geeft de studenten voldoende tijd om hun individuele interesses te ontwikkelen, om ze consistent uit te breiden in hun volgende specialisatiestudies.

De specialisatiecursus beslaat het vijfde en zesde semester. Studenten kiezen een focus die past bij hun interesses. Je dompelt jezelf onder in de gekozen richting en verkrijgt uitgebreide kennis. In het zesde semester wordt de bachelor scriptie gemaakt. De studenten passen hun kennis toe op een complex probleem van de bedrijfspraktijk en lossen het op met wetenschappelijke methoden.